Over Lottie

Lottie van Starkenburg

‘Zo voel ik me thuis’ is een initiatief van Lottie van Starkenburg, gids in eigen-zinnig leven.

Centraal in mijn werk staat anders kijken naar vraagstukken in de zorg met als doel een meer eigen, zinnig en eigenzinnig leven voor iedereen die zorg of ondersteuning nodig heeft.

Ik schrijf boeken, ontwikkel gesprekshulpen, adviseer organisaties en ben toezichthouder. Mijn filosofie is om mensen zelf in staat te stellen aan de slag te gaan met mijn ideeën. Ik help organisaties graag op weg, maar neem nooit de uitvoering over. Over mijn andere werk kun je lezen op deze website.

Thuis

Ik ben in het thema ‘thuis’ geïnteresseerd geraakt toen ik gevraagd werd een pitch te geven over hospitality in een verpleeghuis. Bewoners? Die zijn toch niet te gast maar thuis? Wat is dat eigenlijk, thuis?

Opeens hoorde en las ik overal ‘thuis’. Iedereen zegt iets anders. Zijn er gemene delers? Anderhalf jaar lang verzamelde ik uitspraken, interviewde ik mensen en las ik boeken over thuis.

Ik leerde een aantal dingen:

  • wat thuis is voor de meeste mensen zo vanzelfsprekend dat ze er geen woorden voor hebben. Thuis is ontzettend intuïtief begrip.
  • thuis is ongelooflijk belangrijk. Als thuis niet op orde is, dan gaat de rest ook niet lekker.
  • een thuis maken voor iemand anders is ongelooflijk moeilijk omdat het zo persoonlijk en intuïtief is.

Om concreet aan de slag te gaan om een thuis voor een ander te maken hebben we een gespreksmodel nodig dat aan de ene kant helpt om woorden te vinden en aan de andere kant niet een bepaalde kant op stuurt. Dat is ‘Zo voel ik me thuis’ geworden.

Leven lang leven

‘Zo voel ik me thuis’ heb ik verder kunnen ontwikkelen door het pioniersprogramma ‘Leven lang leven‘. Neem een kijkje voor meer inspiratie voor een leven lang gewoon fijn leven.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen rond ‘Zo voel ik me thuis’? Abonneer je dan op mijn nieuwsbrief.